Recycled tubes

Duurzaamheidsmissie

hand holding toothpaste tube
tube in recycling bin
toothpaste tubes
Prodent tube
People recycling

Wij streven ernaar al onze tubes tegen 2025 recyclebaar te maken. Deze overgang kost tijd en daarom zijn sommige van onze tubes nog niet recyclebaar. We doen er alles aan om deze overgang zo snel mogelijk te maken.

Tandpastatubes zijn van oudsher moeilijk te recyclen door hun ontwerp en formaat. Een tube bevat meestal een aluminium laagje dat dient om het product te beschermen, maar het maakt de tube onmogelijk om te recycleren in het standaard recyclageproces.

Na 4 jaar onderzoek en ontwikkeling zijn we er trots op onze nieuwe recyclebare tube op de markt te hebben gebracht. Deze tube kan via de normale plastic recyclingstromen worden gerecycled en heeft geen invloed op de kwaliteit of de prestaties van de tandpasta.

Nee, we hebben geen concessies gedaan aan de smaak, geur of kwaliteit van onze tandpasta's. De enige merkbare verandering is de tube zelf - het materiaal is zachter en gladder.

In Nederland zullen tegen 2025 meer dan 17.3 miljoen tubes tandpasta, of meer dan 1,1614 ton plastic, recyclebaar worden.

Het gerecyclede plastic dat in onze tubes wordt gebruikt, werd voorheen gebruikt in voedselverpakkingen (meestal melk- en sapflessen). Dit plastic wordt dan ingezameld, gesorteerd, schoongemaakt en verwerkt zodat het veilig opnieuw kan worden gebruikt in nieuwe verpakkingen. In feite geven we dit plastic een nieuw leven in plaats van nieuw plastic te gebruiken.

Recyclebaar plastic is een soort plastic dat kan worden verwerkt en hergebruikt om er andere verpakkingen van te maken. Het verschilt van niet-recyclebaar plastic dat, als het eenmaal is gebruikt, alleen nog kan worden weggegooid of met energie kan worden teruggewonnen (lineaire economie).

Gerecycled plastic is gemaakt van materiaal dat eerder in andere verpakkingen is gebruikt, en is ingezameld en verwerkt voor hergebruik in nieuwe verpakkingen (zoals flessen e.d.) Het kan opnieuw worden gerecycled (circulaire economie).

Prodent streeft ernaar om ons gebruik van nieuw plastic tegen 2025 met een derde te verminderen. We zijn bezig om zoveel mogelijk nieuw plastic in onze tubes te vervangen door gerecycled plastic (PCR). Daarmee bedoelen we dat we met onze huidige technologie in staat zijn om ongeveer 20% van het plastic in de tube te vervangen door gerecycled plastic zonder dat dit gevolgen heeft voor de kwaliteit van de tandpasta. Wij zijn voortdurend op zoek naar manieren om deze technologie te verbeteren, en wij verwachten dat wij binnenkort in staat zullen zijn om deze hoeveelheid te verhogen.

Dit PCR is veilig in gebruik en wordt verkregen uit voedselverpakkingen van hogedichtheidpolyethyleen (HDPE) (meestal melk- en sapflessen). Gerecycled plastic is nog geen algemeen beschikbaar materiaal en het is ook een uitdagende technologie, aangezien het specifieke kenmerken moet hebben om geschikt te zijn voor gebruik in tandpastatubes.

HDPE: een soort kunststof met specifieke mechanische eigenschappen, gekozen voor verpakking.

Alle mondverzorgingsproducten van Unilever worden samengesteld in overeenstemming met de EU-regelgeving en ondergaan een grondige veiligheidsbeoordeling voordat ze op de markt komen. Het gerecyclede plastic is afkomstig van voedselverpakkingen met een hoge dichtheid polythelylene (HDPE) (meestal melk- en sapflessen), en het is bevestigd dat het veilig is voor gebruik in een tandpastatube.

HDPE: een soort kunststof met specifieke mechanische eigenschappen die wordt gekozen voor verpakkingen.

Wanneer plastic recyclebaar is en op een verantwoorde manier wordt gebruikt en verwijderd, is het een waardevol materiaal dat belangrijk is om de kwaliteit van een product in de loop van de tijd te handhaven en het gebruiksvriendelijk te maken.

Onze recyclebare tubes zijn gemaakt van High Density Polyethylene plastic (HDPE). Het is een van de gemakkelijkst recyclebare kunststoffen op de markt. Het kan worden getransformeerd en hergebruikt in vele andere producten en verpakkingen. Deze innovatie zal mogelijk een nieuw leven geven aan miljoenen tubes per jaar in Nederland.

Dit is echter nog maar het begin van onze reis om de wereld van morgen schoner te maken. We weten dat we nog veel meer moeten doen, en ons team werkt voortdurend aan manieren om onze impact op het milieu te verminderen.

Ja, tubes met gerecycled plastic kunnen worden gerecycled en het resulterende plastic kan worden gebruikt om nieuwe verpakkingen te maken (zoals wasmiddelflessen).

Het gebruik van gerecycled plastic in tubes is een uitdaging, aangezien de eigenschappen ervan licht kunnen variëren. Dit betekent dat het oppervlak van de tube niet altijd perfect glad is, wat het drukproces kan verstoren. Dit heeft geen invloed op de veiligheid of de algehele functionaliteit van het product. Onze eerste prioriteit is het verminderen van het gebruik van nieuw plastic, en niet hoe de verpakking eruit ziet.