Skip to content
Kinderen hebben vaker gaatjes aangezien het glazuur van melktanden zachter is dan het glazuur bij volwassenen. Dit kun je doen om de tanden van je kinderen te beschermen.

" />
Oorzaken en behandeling van gaatjes bij kinderen

Oorzaken van gaatjes bij kinderen

Alle ouders willen dat hun kinderen een sterk en gezond gebit hebben, toch krijgen kinderen helaas sneller gaatjes omdat het glazuur van melktanden zachter is dan het glazuur van volwassenen.

Waardoor worden gaatjes veroorzaakt?

Bacteriën in de mond van je kind vormen een plakkerige substantie die plak wordt genoemd. Die plak kan een laagje over de tanden vormen en als je kind eet, creëert deze plak zuur. Door het zuur erodeert het glazuur van de tanden waardoor gaatjes ontstaan.

Wat zijn de symptomen?

Als je kind klaagt over gevoelige tanden, pijn of steeds een slechte adem heeft, kan het zijn dat hij of zij een gaatje heeft. Soms kun je het zien als ofwel een wit, kalkachtig plekje of een donkere plek op de tand of kies. Ga hoe dan ook naar de tandarts.

Gaatjes voorkomen bij kinderen

De beste preventie is een combinatie van goede mondverzorging en voeding. Aangezien de bacteriën in plak zich voeden met suikerrijk en zetmeelrijk voedsel en frisdrank, kun je het beste proberen het eten en drinken hiervan zoveel mogelijk te vermijden. 

Zorg ervoor dat goede mondverzorging routine wordt

Goede mondverzorging is cruciaal. In tegenstelling tot wat er vaak wordt gedacht, zijn melktanden van invloed op het permanente gebit dat kinderen later krijgen. Bacteriën kunnen overslaan op kiezen die zich eronder aan het ontwikkelen zijn en kunnen ook overgaan van ouder op kind. Daarom moet je met tandenpoetsen beginnen vanaf het moment dat kinderen hun eerste melktand krijgen. Als ze eenmaal hun eigen tanden kunnen poetsen, moet je ze controleren tot ze ongeveer zeven jaar oud zijn.

Zorg ervoor dat ze:

  • Voldoende water drinken na de maaltijd.
  • Hun tanden twee keer per dag en minstens twee minuten lang poetsen.
  • Alle oppervlakken van alle tanden en kiezen poetsen met een tandenborstel die goed in hun mond past. De kindertandenborstels van Prodent zijn speciaal voor kinderen ontwikkeld. Tandenborstels moeten elk twee tot drie maanden vervangen worden.
  • Gebruik fluoride tandpasta speciaal voor kinderen. Prodent Kids heeft een assortiment van fluoridetandpasta's voor kinderen die gaatjes helpen voorkomen.
  • Kinderen vinden flossen soms niet fijn, maar het is belangrijk dat zij dit dagelijks doen om te voorkomen dat zich plak vormt tussen de tanden en kiezen.

Als je je kinderen goede poetsgewoonten aanleert, zijn ze in staat hun gebit en tandvlees te verzorgen. Dit voorkomt al vroeg gaatjes zodat ze jarenlang een stralende glimlach hebben.

Twee ouders helpen hun kind bij het tandenpoetsen met gebruik van Prodent.

Jouw Vragen Over Mondverzorging

Vind nuttig advies voor je vragen over mondverzorging in onze artikelen samengesteld door Prodent

MEER ARTIKELEN LEZEN