Skip to content
Tandglazuur is de hardste substantie van het lichaam, maar als het eenmaal erg beschadigd is, kan het lichaam het niet repareren. Ontdek waarom en volg de tips om schade aan het glazuur te voorkomen.

" />
How to Prevent Enamel Loss and Damage

Slijtage van het glazuur en schade aan het glazuur voorkomen

Wist je dat glazuur de hardste substantie van het lichaam is? Glazuur beschermt je tanden tegen de dagelijkse slijtage, hoge temperaturen en chemische stoffen. Hoewel het heel sterk is, kan het beschadigd raken en omdat het geen levende cellen bevat, kan je lichaam het niet repareren als het erg beschadigd is. Het goede nieuws is dat je veel kunt doen om te voorkomen dat het glazuur verdwijnt of beschadigd raakt en zo je tanden sterk en gezond te houden.

Waardoor slijt het glazuur en raakt het beschadigd?

De grootste vijand van glazuur is zuur, dat kom uit suikers, zetmeel en zelfs vruchtensappen. Het glazuur kan ook verdwijnen of beschadigd raken als gevolg van een erfelijke afwijking of door slijtage door overmatig tandenpoetsen of knarsen.

 

Hoe kan ik erosie en schade aan het glazuur voorkomen?

Er zijn voldoende praktische manieren waarop je glazuurerosie en -schade kunt voorkomen:

  • Minder zuurhoudend voedsel en drinken tot je nemen: voorbeelden zijn frisdrank en vruchtensappen, citrusfruit en azijn. Drink nadat je dit hebt gegeten voldoende water.
  • Zuurhoudende dranken door een rietje drinken: hierdoor komt de vloeistof achterin je mond uit de buurt van je tanden.
  • Uitkijken met tussendoortjes: een suikerhoudend of zetmeelrijk tussendoortje voedt de bacteriën in je mond die daarna zuren produceren. Neem iets gezonds of poets je tanden na het tussendoortje (maar wacht minstens een half uur voor het poetsen).
  • Gebruik een fluoride tandpasta: poets je tanden twee keer per dag met een fluoride tandpasta. Prodent Anti-Tandsteen bevat microdeeltjes die makkelijker op de moeilijker bereikbare plekjes komen en effectiever zijn tegen plak dan standaard fluoride tandpasta's.
  • Overdrijf niet: te veel poetsen kan leiden tot schade aan het glazuur en gevoelige tanden, dus poets niet te hard en te vaak.

Het glazuur is de hardste substantie van je lichaam, maar het kan wel beschadigd raken. Volg een 'elke dag, twee keer per dag' mondverzorgingsroutine om permanente erosie te helpen voorkomen. Met een beetje verzorging kun je jarenlang genieten van een stralende glimlach.

SNELLE TIP

Drink zuurhoudende dranken door een rietje om glazuurschade te voorkomen.

 
Twee ouders helpen hun kind bij het tandenpoetsen met gebruik van Prodent.

Jouw Vragen Over Mondverzorging

Vind nuttig advies voor je vragen over mondverzorging in onze artikelen samengesteld door Prodent

MEER ARTIKELEN LEZEN