Skip to content
Wat je eet, speelt een belangrijke rol in je mondverzorging. Ontdek welke soorten voedsel goed zijn voor je tanden.

" />
Food Friends And Foes

Voedsel vrienden en vijanden

Te veel zetmeel en suikers leiden tot meer plakopbouw en omzetting van suiker in zuren die bijdragen aan tandbederf. Gelukkig zijn er voldoende heerlijke en gezonde voedselopties die tandplak kunnen tegengaan. Hieronder hebben we een overzicht gemaakt van de voedselgroepen die goed zijn voor je tanden.

Calcium

Calcium is cruciaal voor sterke botten en tanden . Zuivelproducten, zoals melk, kaas en yoghurt vormen een grote bron van calcium waardoor het glazuur sterker wordt. Als je niet zo van zuivel houdt, kun je altijd kiezen voor amandelen, broccoli, paranoten, paksoi en gedroogde peulvruchten die van nature ook veel calcium bevatten.

Vezels in fruit en groenten

Vezels stimuleren de aanmaak van speeksel dat zuren en enzymen wegspoelt die je tanden aanvallen. Bananen en appels, samen met gedroogde vruchten zoals rozijnen, vijgen en dadels bevatten veel vezels. Ze zijn ook heerlijke alternatieven voor zoetigheid als je daar zin in hebt. Je kunt ook groenten en noten, zoals bonen, erwten, pinda's en amandelen toevoegen aan je dagelijkse maaltijd om ervoor te zorgen dat je voldoende vezels binnenkrijgt.

Laten we nu kijken naar het soort voedsel dat je moet vermijden of met mate moet consumeren als je gezondere tanden wilt.

Snacks zijn rijk aan suiker

Probeer plakkerige zoetigheden te vermijden aangezien bacteriën in je mond zich met deze suikers voeden en zuren produceren die het glazuur verzwakken. Natuurlijk zoet voedsel is een goede manier om je zin in zoetigheid onder controle te houden.

Citrusvruchten

Citrusvruchten en -sappen zijn een grote bron van vitaminen, maar niet al het gezonde voedsel is goed voor je tanden. Grapefruit en citroen zijn heel zuur en kunnen het glazuur beschadigen. Consumeer deze vruchten met mate en spoel na het eten ervan je mond met voldoende water.

Zetmeelrijke, geraffineerde koolhydraten

Crackers, brood en pasta worden gemaakt van geraffineerde, witte bloem en zijn ook slecht voor je mondgezondheid, net als suikerrijk voedsel, omdat zetmeel afgebroken wordt in eenvoudige suikers waar schadelijke bacteriën zich aan voeden. Kies in plaats daarvan voor producten van volkoren meel die eiwitten, vezels vitaminen B en antioxidanten bevatten.

Frisdrank

Frisdrank bevat niet alleen veel suiker, maar ook fosfor en citruszuren waardoor het glazuur slijt. Probeer dus frisdrank met mate te drinken.

Het is heel natuurlijk om zo nu en dan toe te geven aan zoete trek, maar zorg ervoor dat je regelmatig blijft poetsen, flossen en spoelen om de bacteriën buiten de deur te houden en te genieten van een stralende glimlach.

Appel melk en banaan is goed. Frisdrank citroen en bier is slecht.

SNELLE TIP

Calcium versterkt het tandglazuur. Kies als je lactose-intolerant bent voor:

Amandelen, broccoli en gedroogde peulvruchten die veel calcium bevatten.

 
Twee ouders helpen hun kind bij het tandenpoetsen met gebruik van Prodent.

Jouw Vragen Over Mondverzorging

Vind nuttig advies voor je vragen over mondverzorging in onze artikelen samengesteld door Prodent

MEER ARTIKELEN LEZEN