Skip to content
Hoe maak je gele tanden witter?

Hoe maak je gele tanden witter?

In dit artikel bespreken we de oorzaken van gele tanden. We bespreken ook hoe je je tanden wit kunt houden met White Now tandpasta.

Gele tanden kunnen een perfecte glimlach belemmeren. Maar heb je je wel eens afgevraagd waarom je tanden geel worden?

Als je alle feiten kent, is het eenvoudig om je glimlach perfect en stralend wit te houden. Lees verder en kom meer te weten over de oorzaken van gele tanden en hoe je die kunt vermijden.

Wat is de oorzaak van gele tanden?

Hoewel eten en drinken in de loop der tijd verkleuring van je tanden kunnen veroorzaken, is de directe oorzaak van gele tanden dunner wordend tandglazuur. Glazuur is de harde witte laag die het oppervlak vormt van je tanden. Onder dat oppervlak ligt tandbeen, dat een bleke, bruinachtige kleur heeft.

Verlies van glazuur en gele tanden

Als je glazuur minder dik wordt, wordt het tandbeen eronder steeds zichtbaarder, waardoor je tanden geel lijken. Naarmate mensen ouder worden, wordt hun glazuur meestal dunner, maar de zuren uit voeding en drinken kunnen ervoor zorgen dat glazuur voortijdig veroudert en je tanden geel laten lijken.

Tandplak en tandsteen tasten het tandvlees aan en beschadigen andere delen van je mond, en kunnen leiden tot verlies van tanden en tandvleesziekten.  Het meest gebruikelijke teken van tandsteen is een gele of bruinachtige kleur op de tanden en het tandvlees. 

Gele tanden en voedselvlekken

Eten en drinken dat donker van kleur is, kan ook zorgen voor verkleuring van het oppervlak van je tanden. Voedsel dat verkleuring veroorzaakt is onder andere:

  • Thee
  • Koffie
  • Cola
  • Rode wijn
  • Donkere bessen als blauwe en zwarte bessen
  • Bietjes

Gelukkig kunnen deze verkleuringen worden verwijderd met gewoon poetsen en flossen. 

Hoe voorkom je gele tanden?

Je kunt gele tanden voorkomen door geen suikerhoudende snacks te eten en zure drankjes als frisdrank en wijn te laten staan. De zuren uit dit voedsel kunnen je glazuur aantasten, maar als je na het eten gewoon water of melk drinkt kan dit de gevolgen tegengaan. 

Een andere manier om gele tanden te voorkomen, is de hoeveelheid snacks tussen de maaltijden te beperken. Hierdoor verdunt je speeksel op een natuurlijke manier de zuren in je mond.

Daarnaast kun je gele tanden helpen bestrijden door twee keer per dag te poetsen met een goede tandpasta. Als je direct wittere tanden wilt, zou je de White Now* producten kunnen proberen. Deze bevatten Blue Light-technologie waardoor je direct wittere resultaat ziet en gaan vlekken en verkleuring tegen.

*Het direct witmakende effect is optisch en tijdelijk. Er is een klinische studie uitgevoerd waarbij het directe witmakende effect werd gemeten bij 78 personen.

 

Twee ouders helpen hun kind bij het tandenpoetsen met gebruik van Prodent.

Jouw Vragen Over Mondverzorging

Vind nuttig advies voor je vragen over mondverzorging in onze artikelen samengesteld door Prodent

MEER ARTIKELEN LEZEN