Skip to content
Whitening: Wat zijn je keuzemogelijkheden?

Whitening: Wat zijn je mogelijkheden?


Cosmetische behandelingen

1. Professioneel bleken

Bleken is momenteel de populairste methode op het gebied van professionele whitening. Je tandarts maakt je tanden wit door elke verkleuring of vlek op je tanden te bleken.

Nadat er een bescherming op je tandvlees is aangebracht, wordt het whiteningproduct in een bitje op je tanden aangebracht. Als de actieve bestanddelen hun werk doen, zal de zuurstof geleidelijk de kleur van je tandglazuur lichter maken. Vraag je tandarts wel naar het gebruikte percentage waterstofperoxide (het actieve bestanddeel). Hogere percentages kunnen gevoeligheid veroorzaken, waardoor je glazuur kan worden beschadigd en je tanden verzwakken.

De behandeling kan tot vier weken duren, inclusief de consulten vooraf, waarin het bitje passend wordt gemaakt en het thuis aanbrengen van de blekende gel.

2. Laserwhitening

De eerste stap is soortgelijk aan die bij het bleken, namelijk het beschermen van het tandvlees door het plaatsen van een rubberen afsluiting.  Daarna wordt er een blekend product op je tanden aangebracht en wordt dit geactiveerd met een laser of een lamp. Deze behandeling duurt in totaal ongeveer een uur en je ziet veel sneller resultaat. Helaas is de keerzijde van dit gemak de prijs: deze behandeling is duurder dan het traditionele bleken.

Deze behandeling kan, net al professioneel bleken, gevoeligheid van tanden en tandvlees tot gevolg hebben, vooral in het midden van de tand, Daarnaast kan er een 'shade rebound' optreden. Volgens een onderzoek van de Tufts University School of Dental Medicine zal de uiteindelijke kleur na het bleken twee tinten donkerder zijn dan direct na het bleken. Dit komt doordat het sterke bleekmiddel de beschermende laag van je tanden verwijdert, waardoor je tanden extra gevoelig worden voor vlekken. 

Doe-het-zelf whitening

Als je niet te veel geld of tijd wilt investeren in professionele behandelingen, zijn er ook mogelijkheden om thuis aan de slag te gaan.

3. Thuisbleeksets

Hierbij wordt, net als bij professioneel bleken, een actief bestanddeel op basis van waterstofperoxide gebruikt in combinatie met een bitje. Er bestaan verschillende soorten sets, sommige kun je in de winkel kopen, maar het is beter om ze via je tandarts aan te schaffen. Op deze manier is het misschien wel wat duurder, maar het bitje wordt speciaal op maat gemaakt waardoor de kans op tandvleesirritatie kleiner is.

Als je kiest voor een product dat je gewoon in een winkel kunt kopen, zorg dan dat je de gebruiksaanwijzing goed leest en volgt. Omdat het bitje niet op maat voor jouw gebit is gemaakt, bestaat de kans dat er bleek lekt en je tandvlees gevoelig wordt. Zorg er daarnaast voor dat je dit niet te vaak doet, omdat er ongewenste neveneffecten kunnen optreden zoals ongelijkmatige whitening en gevlekt glazuur. 

4. Whitening strips

Whitening strips zijn dunne, flexibele strips die aan een kant zijn bedekt met een witmakende gel. Je gebruikt ze door de gelkant rechtstreeks op je tanden aan te brengen. Ze zijn makkelijk in gebruik, maar werken minder goed dan bitjes en soms blijven ze moeilijk op hun plaats. Vanwege de flexibiliteit is de afsluiting niet genoeg om speeksel buiten te houden, waardoor de oplossing wordt verdund.

Let op welk actieve bestanddeel in je strips wordt gebruikt. Je kunt beter geen producten met chloordioxide gebruiken omdat deze vlekken verwijderen door glazuur af te breken, wat ervoor kan zorgen dat er eerder tandbederf optreedt. Strips met waterstofperoxide zijn beter, maar ook daar zijn risico's aan verbonden. Naast irritatie van het tandvlees en gevoeligheid van de tanden, kan het onbedoeld inslikken van te veel gel mogelijk giftig zijn.

5. Whitening tandpasta

We hebben geleerd onze tanden minstens twee keer per dag te poetsen, dus witmakende tandpasta is een goed begin van een nieuwe gewoonte.  Meestal bevatten witmakende tandpasta's sterkere schuurstoffen om vlekken aan de oppervlakte sneller te verwijderen dan andere tandpasta's. Toch doen sommige van deze schurende bestanddelen meer dan alleen oppervlakkige vlekken verwijderen: ze kunnen ook het glazuur verwijderen.  

Maar er is goed nieuws! Je kunt nu sneller een witmakend effect bereiken, met één keer poetsen en zonder schurende werking. Prodent heeft de eerste White Now Care Correction tandpasta op de markt gebracht. Hij is klinisch getest en bevat gepatenteerde Blue Light-technologie die niet-schurend is en blauwe pigmenten gebruikt om je tanden witter te maken, al vanaf de eerste poetsbeweging*. Prodent White Now Care Correction tandpasta heeft de volledige formule van integral 8 met zink en actieve mineralen, die je tandvlees en tanden de bescherming en langdurige verzorging geven die ze nodig hebben.

Als je nog niet weet welke methode je voorkeur heeft, kun je eerst een kleine verandering proberen. De overstap naar een tandpasta uit de White Now-collectie zorgt in een mum van tijd voor een stralende lach.

*Het direct witmakend effect is optisch en tijdelijk

 

Twee ouders helpen hun kind bij het tandenpoetsen met gebruik van Prodent.

Jouw Vragen Over Mondverzorging

Vind nuttig advies voor je vragen over mondverzorging in onze artikelen samengesteld door Prodent

MEER ARTIKELEN LEZEN