Skip to content
Volg deze eenvoudige stappen om gaatjes te helpen voorkomen

" />
How to Prevent Dental Cavities

Gaatjes voorkomen

Tandbederf wil je liever voorkomen. Het kan immers leiden tot pijn en slechte adem, gaatjes en zelfs uitvallende tanden en kiezen. Het komt nog steeds vaak voor. Hoewel het meestal voorkomt bij kinderen en jongvolwassenen, kan het op iedere leeftijd gebeuren. Hier lees je meer over de oorzaken van tandbederf en hoe je het kunt voorkomen. 

Wat is tandbederf en hoe ontstaat het?

Tandbederf is een geleidelijk proces dat, als het niet wordt behandeld, gaatjes veroorzaakt in het gebit. Als de bacteriën zich in je mond vermenigvuldigen, ontstaat er een plakkerige substantie, plak of tandplak genaamd. Elke keer als je suiker- of zetmeelrijk voedsel eet, wordt deze plak plakkeriger en als het niet wordt verwijderd, verandert het in tandsteen. De bacteriën in plak of tandsteen produceren zuur die het glazuur van je gebit kunnen demineraliseren. Dit kan leiden tot een zwakke plek of gaatje in de tand of kies. 

Als dit gaatje dieper wordt, kan het penetreren tot in de zachtere binnenlaag van je tand of kies. Als het verder penetreert, kan het zelfs tot aan het binnenste van de tand komen. Deze vorm van ernstig tandbederf kan erg pijnlijk zijn en ertoe leiden dat tanden of kiezen getrokken moeten worden. 

Zo voorkom je tandbederf en gaatjes

De eenvoudigste en effectiefste manier om tandbederf te voorkomen, is voorkomen dat plak zich kan vormen. Omdat plak voortdurend gevormd wordt, is het belangrijk om het elke dag te verwijderen. Dat is de reden dat het zo belangrijk is er een regelmatige mondverzorgingsroutine op na te houden:

  • Eet minder suikerrijk en zetmeelrijk voedsel.
  • Poets minstens twee keer per dag minstens twee minuten lang je tanden.
  • Gebruik Prodent tandpasta met fluoride die speciaal is ontwikkeld om plak verwijderen en gaatjes te helpen te voorkomen. 
  • Zorg ervoor dat je minstens één keer per dag flost. Het is extreem belangrijk om de moeilijk bereikbare plekken tussen de tanden, waar etensresten kunnen blijven zitten en bacteriën zich kunnen ophopen, goed schoon te houden.

Dit, gecombineerd met halfjaarlijkse tandartscontroles, helpt ervoor te zorgen dat je gebit gezond, sterk en zonder gaatjes blijft. 

Twee ouders helpen hun kind bij het tandenpoetsen met gebruik van Prodent.

Jouw Vragen Over Mondverzorging

Vind nuttig advies voor je vragen over mondverzorging in onze artikelen samengesteld door Prodent

MEER ARTIKELEN LEZEN