Skip to content
Deze dagelijkse, onbewuste gewoonten beschadigen het glazuur. 

" />
Habits that harm your teeth


Gewoonten die schadelijk zijn voor je tanden

Tandglazuur is de hardste substantie in het menselijk lichaam, maar de structuur ervan kan verrassend delicaat zijn: omdat glazuur geen levende cellen bevat, kan het lichaam het niet repareren als het gebarsten of erg beschadigd is. Poetsen en flossen is niet altijd voldoende om je tanden te beschermen tegen barsten en gaatjes.

Soms zijn het dagelijkse, onbewuste gewoonten die van invloed kunnen zijn op je mondverzorging en -gezondheid en je kunt een hoop problemen besparen door deze gewoonten te doorbreken.

Nagelbijten: Door nagelbijten komen er niet alleen bacteriën van je handen in je mond, maar ook je glazuur slijt. Probeer dus je handen af te leiden de volgende keer dat je merkt dat je wilt gaan nagelbijten door bijvoorbeeld in een rubber balletje te knijpen of met je vingers te trommelen.

Je tanden als flesopener gebruiken: natuurlijk zijn je tanden een handig instrument, maar dan alleen om mee te eten. Iedere keer als je een fles opent met je tanden, loopt je het risico op barsten. We begrijpen dat het even gemakkelijk is, maar je kunt beter investeren in een goede flesopener en hoge tandheelkundige kosten op de lange termijn besparen.

Kauwen op ijsblokjes: je kent het wel, dat moment dat je op een ijsblokje kauwt en de kou de binnenkant van je wangen kalmeert. De plotselinge samentrekking veroorzaakt door de snelle temperatuurdaling kan leiden tot barsten in je tanden. Houd daarom altijd een pakje suikervrije kauwgom met xylitol bij de hand. Zo blijft je mond bezig terwijl de xylitol de zuren te lijf gaat die slecht zijn voor het glazuur.

Op pennen en potloden kauwen: dit is niet alleen slecht voor je tanden, maar ook slecht voor je pennen en potloden. Velen van ons vervallen in die gewoonte als we ons proberen te concentreren op een moeilijke taak. Er ontstaat niet direct schade aan je tanden, maar constant bijten kan na verloop van tijd leiden tot barsten en gaatjes.

Verkeerd gebruik van tandenstokers: Tandenstokers worden heel vaak verkeerd gebruikt waardoor het tandvlees beschadigd raakt. Gebruik daarvoor in de plaats flosdraad als er eten tussen je tanden is blijven zitten.


Twee ouders helpen hun kind bij het tandenpoetsen met gebruik van Prodent.

Jouw Vragen Over Mondverzorging

Vind nuttig advies voor je vragen over mondverzorging in onze artikelen samengesteld door Prodent

MEER ARTIKELEN LEZEN